Tyrant – 1. Sezon

Tyrant – 1. Sezon

Adam Rayner ve Ashraf Barhom
Adam Rayner ve Ashraf Barhom

Bu yaz start alan yapımlar teker teker sezon finallerini yapmaya başladı. Ben 10 tanesini bir araya getirip bir sıralama yapmıştım; fakat üzerlerine daha uzun sohbetler edebilmek için Sezon Günlükleri zamanını bekledim. İşte FX’in dizisi Tyrant ilk sezonunu sonlandıran yaz projelerinden bir diğeri. Sons of Anarchy, Justified, American Horror Story ve Louie gibi pek çok kalbur üstü yapıma yer veren kanal, bu yaz elini yepyeni işlerle iyice güçlendirdi. Tyrant, bir network kanalında oynasa da yabancılık çekmeyeceğiniz bir hikaye olmasına rağmen bilindik soap opera kurallarıyla son dönemde Homeland sayesinde iyice tavan yapan meseleleri farklı bir perspektifden anlatmaya çalışıyor. Tabii FX’in bir kablolu kanalı olması sebebiyle de şiddeti ve çıplaklığı ölçülü bir şekilde kullanarak anlatmak istediği hikayesini görsel olarak güçlendiriyor.

Tyrant, yeğeninin düğünü için uzunca bir süredir Amerika’da yaşamakta olan Bassam Al-Fayeed’in (Adam Rayner) adını bilmediğimiz Orta Doğu ülkesine yıllar sonra geri dönmesiyle başlıyor. Küçüklüğünde şahit ve alet oldukları sebebiyle babasına düşman bir şekilde ondan uzakta bir hayat sürmeyi tercih eden Bassam, eşi (Jennifer Finnigan) ve çocuklarını da (Noah Silver & Anne Winters) yanında sürüklüyor. Onun bu kimliğine şahit olmayan çekirdek ailesi düğün arefesinde ülkede krallar gibi yaşayan Al-Fayeed’lerin kim olduklarını ancak bu ziyaretlerinde anlayabiliyor. Kural tanımayan, fiziksel ve mental olarak doğduğu toprakları yalayıp yutmuş Jamal (Ashraf), babasının ani ölümü sonrası tahta geçtikten sonra da yavaş yavaş Tyrant şekillenmeye başlıyor. Bassam’la uzun yıllar öncesinden bir hesabı olan Leila (Moran Atias), henüz ana hikayeye tam olarak hizmet edemediğini düşündüğüm Fauzi (Fares Fares) ve sıfatını çözemediğimiz Amerikalı John Tucker’ın (Justin Kirk) da dahil olmasıyla birlikte her şey şekillenmeye başlıyor.

Anne Winters ve Noah Silver
Anne Winters ve Noah Silver

Tyrant çok olağanüstü senaryoya sahip bir dizi değil ne yazık ki. Ama kabul ediyorum ilk sezonu pek çok network dramasından daha fazla umut vaat ediyor. Tyrant’ın en büyük avantajı her bölümünde şekil değiştiren gidişatı. Karşısına çıkan fırsatları değerlendirmekten korkmayan ve elindeki malzemeyi hızlıca tüketip yeni bir sayfa açmaktan korkmayan bir yapım. Mesela Jamal’ın gelini Nusrat’la (Sibylla Deen) münasebetine fazla kafa yormuyor. Başından beri çok gereksiz gördüğüm Fauzi’yi sadece bir maşa olarak kullanıp kenara atıyor. Leila ile Bassam arasında olup biten üzerine pek sır vermiyor (Gerçi sezon finalinde Leila’nın ağzından birkaç cümle koparabilmeyi başardık.). Ve tabii ki bu tarz dizilerin olmazsa olmazı olarak eşcinsel hikaye uzantısını doğru zamanda tüketmek üzere kenarda tutuyor.

Tyrant’da değiştirilmesi gereken birkaç şeyi de sıralamak gerek tabii. Mesela Bassam’ın büyük aileyle değil de karısı ve çocuklarıyla olan iletişimi çok enteresan. Hikaye ilk start aldığında Amerika’da çok daha güllük gülistanlık bir manzara yakalamıştık. Yalnız bir anda kıta değişince ailenin karakteri de değişti. İlk beş bölümde başımızı çok ağrıtacağını düşündüğümüz çocuk son beş bölümde izini kaybettirdi. Kendimi tekrar ediyor gibi olsam da Fauzi ve kızına da sataşmadan edemeyeceğim. Halkın nabzını tutmak için bu kadar tek boyutlu bir uzantıya neden ihtiyaç duymuşlar anlayamıyorum. Görevini kimsenin çözemediği Amerikalı’yı da unutmamak gerek. Acaba sezon finalindeki basiretsizliğiyle bir şeylerin altını mı çizmeye çalıştılar?

Moran Atias
Moran Atias

Eğer ki Orta Doğu’yu bu topraklarda yaşayan insanların gözünden izlemek, bir de üzerine biz Türkler’in çok alışkın olduğu pembe dizi melodramından enstantaneler görmek istiyorsunuz Tyrant sizin için biçilmiş kaftan. Ayrıca Ashraf Barhom’un abartılı, ama dizinin geneline cuk oturan performansı da cabası. İkinci sezon onayını da almış durumdalar. Yani Al-Fayeed ailesine erkenden veda etmeyeceğiz. Hem televizyon açısından oldukça zengin geçen 2014 yazının en çok konuşulan dizilerinden biri. Yalnız öneriyor olmama rağmen notumu fazla yüksek tutmayacağım. Yine de beklentilerimin karşılanması halinde ikinci sezon bol bol reklamını yapacağıma eminim.

En İyi Bölüm: What the World Needs Now (Bölüm 6)
Sezon Boyu Spotlight Ödülü: Ashraf Barhom (Jamal Al-Fayeed)
Sezon Notu: B

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

Yorum yazın...