The Man Who Knew Infinity

The Man Who Knew Infinity

Yönetmen:
Yönetmen: Matt Brown | Oyuncular: Dev Patel, Jeremy Irons, Devika Bhise, Toby Jones, Stephen Fry, Jeremy Northam, Kevin McNally, Enzo Cilenti, Arundhati Nag | Senaryo: Matt Brown (uyarlama), Robert Kanigel (kitap) | 108 dakika | Drama, Biyografi

| D |


man_who_knew_infinity_ver2Jeremy Irons’ın Oscar kampanyası yapacağını duymamla The Man Who Knew Infinity’nin başına oturmam bir oldu. Şahsıma bahşedilmiş dünya üzerindeki süremin bir kısmını Ada’da geçirmiş biri olarak Cambridge’in kaldırımlarını arşınladığı esmer şekerli filmi teoride beğenmem gerekiyor biliyorum. Ama The Man Who Knew Infinity turnusol kağıdına benzetilen filmlerle yarışır cinsten. Dışarıdan birisi beyaz adamlarla dolu ilim irfan yuvasına sıfır tahsille gelip onların yıllarca çözemediği (şuraya bir horlama sesi) matematik formüllerini Good Will Hunting’in hademesinden hallice bir hızla hallederek köşesine çekiliyor. Filmin esasında nasıl da önyargıların yıkıldığını anlatma, imanla paranın (+ tartışılmaz zekanın?) kimde olduğunu bilemezsin gibisinden mesajları verme çabası var. Tabii ödül sezonuna özel olarak imal edildiğinden Matt Brown (yönetmen/senarist) harika işler beceren Hindistan asıllı ana karakterini basiretsiz, beyaz adamın onayına ihtiyaç duyan sıradan bir köleye dönüştürüyor. Kariyerine kalburüstü birkaç performans sığdırmayı başarmış Dev Patel’in bugüne kadar gördüğüm en kötü oyunculuğu. Muhtemelen o da sırf hısım akraba mutlu olsun diye başarılı bir Hint matematikçisinin hayatını canlandırmaya karar vermiştir. Ya da Aziz Ansari’nin yaşı geçtiğinden Hollywood’un başkasına soracak yerleri ağrıyordu, bilemedim. Jeremy Irons’ın değil rüyasında, mezarında dahi ortaya koyabileceği performansı da doğru tonlamalarla bezeli. Ama ne var? The Man Who Knew Infinity, Birleşik Krallık turizmine çok ihtiyacı varmış gibi istemsiz katkıda bulunuyor. Halbuki bilseler Cambridge Üniversitesi’nin o yeşil yeşil bahçelerine öğrencilerin bile doğru düzgün giremediğini… Neyse. Filmi beğenenlerin Hallmark’ın Digiturk’de eskiden bulunduğu 13. kanala televizyonlarını getirip saygı duruşunda bulunmasını rica ediyorum.

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

Yorum yazın...