Landline

Landline

Yönetmen: Gillian Robespierre | Oyuncular: Jenny Slate, Edie Falco, Abby Quinn, John Turturro, Jay Duplass, Finn Wittrock | Senaryo: Gillian Robespierre, Elisabeth Holm | 97 dakika | Komedi

OBA Makarna’nın gayriresmî sponsorluğunu üstlendiği ödüllerimde Gillian Robespierre’in ilk kez uzun metrajlı bir film için kamera arkasına geçtiği Obvious Child 4 dalda adaylık almakla yetinmemiş ve 2 ödülü kucaklamıştı. Sırf bu yüzden Rainbow Rowell’ın aynı adlı romanıyla herhangi bir akrabalığı bulunmayan yeni filmi Landline için herkesten daha çok heyecanlanmamı mazur görmenizi rica edeceğim. Bildiği yoldan ilerleyerek yine güçlü ve hatalarını kucaklamış, kendinden emin kadınları anlatmaya girişen Robespierre ihanetin jenerasyon atlamadığı bir aileyi anlatıyor. Evliliklerinin bir sınavdan geçmek üzere olduğunun bilinçsizliğiyle salınıp giden Jacobs çiftinin çocukları da benzer bir geçiş sürecinin içerisinde imtihan vermekte. Biri evliliğe birkaç adım kalmışken heyecanını kaybetmiş ilişkisini yeni maceralarla askıya alıyor, diğeri ise öğrendiği gerçekleri hazmederken bir kendini savunma mekanizması geliştirip etrafındaki herkesi, her şeyi kırıp dökmeye başlıyor. Tabii kağıt üzerinde mahşeri andıran keşmekeşin aksine Robespierre daha ölçülü bir tahribatın peşinde. Yanlış tercihler yapmaya meyilli karakterlerini yargılamak istemiyor ve aksine onları tadına baktıkları tecrübenin kollarına bırakıyor, kürkçü dükkanına bir sandalye çekip beklemeye koyuluyor. Ters giden her şeye mizahla yaklaşıp, bu sözde kalender yaklaşımı bir zırh gibi giyinenlere epey hakim bir kadın Robespierre. Hatta belki de tam olarak böyle, kan kusup kızılcık şerbeti içtim diyecek bir hayat felsefesini özümsediğinden hakim bu minik kalabalığa. Dolayısıyla Landline’ın da aynı samimi tonu yakalamak adına kulaç atmasını şaşırtıcı bulmuyorum. Lakin bu sefer sıradan olmamak adına verilen mücadelenin seyirciye fazlaca geçtiğini ve dolayısıyla ikinci yarıda Landline’ın plastikleştiğini de inkar edemiyorum. Edie Falco yaşayan bir efsane, Jenny Slate hakkı verilmeyen büyük bir yetenek, kabul! Ama bu ikili bile Landline’ın tamamını kalkındıracak süper güçlere sahip değil. Belki de bu evlenmek istemiyorum ve annemle babam hayalimdeki insanlar değilmiş anlatısına aşinalığımızın yarattığı bir sürmenajdır benimkisi, kim bilir.
Fesat Mukayese: August: Osage County > Landline

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

Yorum yazın...