Altın Küre Kazanan Tahminleri ’20

Altın Küre Kazanan Tahminleri ’20

Geçtiğimiz sene askerlik yüzünden canlı canlı izleyemediğim Altın Küre ve ödül sezonunun büyük bir kısmına neyse ki bu yıl kavuşacağım. Pazar gecesi gerçekleşecek töreni ne yazık ki Türkiye’de herhangi bir kanal yayınlamıyor. Ama o gün içerisinde hem blogtan, hem de sosyal medya hesaplarım üzerinden çalışan linklerle yeşillendiririm herkesi diye umut ediyorum. Bugünü tabii ki de son tahminlerime ayırayım, üstüne yarın bir podcast servis edeyim, nihayetinde de Pazar günü O Takım’ın tahminleriyle seriyi tamamlayıp bir Altın Küre heyecanını daha blog sınırları içerisinde göğüsleyelim dedim. Televizyon kanadına biliyorsunuz ki pek girmiyorum. Çünkü Altın Küre’nin seçim stili tamamen yeni olana oy vermek üzerine kurulu ve bu yıl pek çok aday “yeni” hissettirdiği için rüzgâr herhangi bir yöne esebilirmiş gibi duruyor. Yine de tahmin sayfasında listelerimin durduğunu not düşeyim. Neyse efendim, konumuz filmler zaten, TV eksik kalsın. Buyrun başlıyorum…

film | drama

Kazanacak

Kazanabilir

Kazanmalı

Kazanmamalı

Açıkçası belli bir süre Nomadland’in ödülü alacağına kendimi inandırmıştım; fakat HFPA’in Bohemian Rhapsody ve 1917 gibi küflü seçimlerini hatırlayınca 2020’nin en demode işi The Trial of the Chicago 7’ı daha uygun gördüm burada zafere. Üstelik film – yönetmen – senaryo kategorilerinde çok beğendikleri üç yapıma ödülleri bölüştürebilirlermiş gibi hissediyorum. Sorkin burayı alır, yönetmende Nomadland görülür, senaryoda da Promising Young Woman sürprizi yaşanır ihtimaline epey sıcak bakıyorum. Bu arada Emerald Fennell’ın filmi de gecenin şok etkisi yaratacak galibiyetine ulaşır mı diye düşünmedim değil. Sektörün bir noktada Promising Young Woman’a gösterdiği ekstra ilginin gün yüzüne çıkması için iyi bir fırsat olabilir.

erkek oyuncu | drama

Kazanacak

Kazanabilir

Kazanmalı

Kazanmamalı

Anthony Hopkins’in sekizinci adaylığında yine baltayı taşa vuracak olması tamamen Chadwick Boseman’ın reddedilemez bir performansla, akın akın ödül sezonuna gelmesiyle alakalı. Sadece Altın Küre değil hânesine SAG, BAFTA ve Oscar da teker teker yazılacak zaten. Boseman’ın bu yıl vefat etmiş, Hopkins’in de oldum olası kampanya oyunlarından uzak durması neticesinde Riz Ahmed neredeyse her türlü dijital etkinliğe katılarak yüzünü gündemde tutsa da canımız Rizimiz kariyerini taçlandıracak altın heykelcikler için birkaç yıl daha beklemek zorunda.

kadın oyuncu | drama

Kazanacak

Kazanabilir

Kazanmalı

Kazanmamalı

Hem Viola Davis’in, hem de Frances McDormand’ın birer Altın Küre’si olması Carey Mulligan’ın işini tabii ki de çokça kolaylaştırıyor. Fakat Promising Young Woman beklenmedik bir ilgi gördü zaten endüstriden ve Mulligan bu ilgiyi çok iyi bir şekilde kullanıyor. Ben Altın Küre sonrası Oscar yollarının da Mulligan’a tamamen açık olduğunu düşünüyorum. Bir tek Viola Davis, tarihte En İyi Kadın Oyuncu Oscar’ını alan tek siyah Halle Berry olduğu için bu istatistiği bozma anlatısı üzerinden şansını deneyecektir. McDormand da yakın bir tarihte Three Billboards felaketine sığdırdığı şahane performansıyla ödül almış olmasının bedelini ödüyor. Konu dağıldı, ne diyorduk? Altın Küre, evet. Adres Carey Mulligan!

film | komedi & müzikal

Kazanacak

Kazanabilir

Kazanmalı

Kazanmamalı

Burada kendimce bir riske girip Hamilton’ı seçsem mi diyordum; fakat film mi değil mi tartışmalarının orta yerinde HFPA (Hollywood Yabancı Basın Birliği) zaten yediği rüşvetler yüzünden zorlu günler geçirirken bir de bu meseleyi masaya taşıyıp kendi ödüllerinin geçerliliğini sorgulatmaya meyil eder mi emin olamadım. Üstelik Borat Subsequent Moviefilm’in elde edeceği zafer, Beyaz Saray’ı terk eden Trump’ın ardından çok anlamlı da olacak. Tek tereddütüm Altın Küre’nin daha evvel Borat misali atak ve hatta tabir-i caizse edepsiz komedilere ödül vermemiş olması. Ama zaten normal bir yıl geçirmiyoruz diyelim ve susalım.

erkek oyuncu | komedi & müzikal

Kazanacak

Kazanabilir

Kazanmalı

Kazanmamalı

Hem Sacha Baron Cohen’in daha önce Borat rolüyle bir Altın Küre almış olması, hem de bu yıl The Trial of the Chicago 7 ile yardımcı erkek oyuncu dalında da yarıştığı ve orada ödül alma ihtimali yüksek olduğu için sektörün sevmelere doyamadığı Lin-Manuel Miranda’nın kazanacağını düşünüyorum ben. Zaten uzunca bir süredir Broadway’in altın çocuğunu mükafatlandırmak için fırsat kolluyorlar. Moana için yazdığı şarkı, Mary Poppins Returns’deki rolü derken Miranda’yı Altın Kürelendirme görevi yine sektöre girişini sağlayan Hamilton sayesinde gerçekleşecek belli ki.

kadın oyuncu | komedi & müzikal

Kazanacak

Kazanabilir

Kazanmalı

Kazanmamalı

Maria Bakalova’nın Altın Küre tarafından ana dalda yarıştırılacağını öğrendiğimiz günden bu yana ödülü alacağından emindik. Şimdi töreni bekleyip teşekkür konuşmasını izleme zamanı geldi. Bir nevi Oscar için seçmelere çıkıyor da denebilir. Bu arada alternatifi bol bir daldayız. The Queen’s Gambit ile çıkış yakalayan Anya Taylor-Joy ödüllenebilir gibi dursa da zaferi sanıyorum ki TV kanadında tadacak. Rosamund Pike’ın berbat filmi I Care a Lot’ta Gone Girl’ün devamı muamelesini gören performansı da uzak bir ihtimal olarak kenarda duruyor. Michelle Pfeiffer’ın verdiği tanıtım mücadelesine özellikle dikkat çekmek istiyorum. HFPA’in bu dalda zora düştüğünde pek sevdiği deneyimli starları ödüllendirme huyu da düşünülünce iyi bir alternatif gibi duruyor.

yardımcı erkek oyuncu

Kazanacak

Kazanabilir

Kazanmalı

Kazanmamalı

Leslie Odom Jr.’a şarkı kategorisinde ödül verebiliriz diye düşünebilecek HFPA için burada yollar iki kişiye çıkıyor. Bunlardan birincisi Borat’la da gündemde olan Sacha Baron Cohen. Kariyeri açısından harika bir yıl geçiren aktör, Oscar’a kadar uzanabilecek serisini burada başlatabilir. Fakat ben Daniel Kaluuya’nın da Oscar yarışında dikkate alınması gereken bir isim olduğuna inandığımdan Cohen’i zorlayabilir diye düşünüyorum. Çünkü hem bu kategorinin en iyisi, hem de gerçekten filmografisinin zirvesini yaşatıyor Judas and the Black Messiah’da.

yardımcı kadın oyuncu

Kazanacak

Kazanabilir

Kazanmalı

Kazanmamalı

Oscar özelinde durumlar farklı olsa da Altın Küre’nin Glenn Close’a herhangi bir ödül borcu yok. Dolayısıyla 6 kategoride birden aday ettikleri Mank’i de ödülsüz göndermeme fırsatı olacak HFPA’in elinde. Şöyle bir denklem yapılabilir, eğer ki Olivia Colman’ın çok beğenilen performansını görüp dördüncü defa ödül vermek isterler ya da veteran sevdalarına Glenn Close/Jodie Foster üzerinden konuştururlarsa Mank müzik dalında galip gelir ve konu kapanır. Fakat SAG’in Amanda Seyfried’i ilk beşe almamasıyla bir tepki oyu olarak da Altın Küre’yi kazanacağına da inanıyorum açıkçası. Endişeye mahal yok, geliyoruz!

yönetmen

Kazanacak

Kazanabilir

Kazanmalı

Kazanmamalı

Üç kadın yönetmen birden aday etmişken oturup bir erkeğe oy vereceklerini düşünmek bana yanlış geliyor. Chloé Zhao çatır çutur alıyor yani o Altın Küre’yi, hiç kendinizi germeyin. Hatta ben alternatif olarak da herkesin aksine Aaron Sorkin değil Emerald Fennell’ın ismini verdim. Ana kategoride de belirttiğim üzere, eğer ki Promising Young Woman’a Bohemian Rhapsody benzeri bir ilgi göstereceklerse Fennell da yönetmen ödülüyle buluşabilir.

senaryo

Kazanacak

Kazanabilir

Kazanmalı

Kazanmamalı

Burada nispeten risk sayılabilecek bir işe giriştim ve Promising Young Woman dedim. Aaron Sorkin’in mevcutta iki Altın Küre’si olması HFPA için hiçbir şey ifade etmiyordur muhtemelen. Oscar gibi bu tür şeylere çok takılan bir kurum değil çünkü. Fakat ben sanki bundan etkilenebilirlermiş, zaten ana dalda ödülü Sorkin’e veriyoruz derlermiş gibi, hem de Emerald Fennell’ı da bir kez olsun ödül konuşması verirken görmek üzere oylarını Promising Young Woman’a basacaklarını iddia ettim. Yanılması bedava mı? Bedava.

müzik

Kazanacak

Kazanabilir

Kazanmalı

Kazanmamalı

Soul zaten animasyon ödülünü evine götüreceği için burada bir ödül daha vermek zorunda değiller esasında filme. Fakat Trent Reznor ve Atticus Ross’ın bu sene yaptığı bestelerden Soul, Mank’e oranla nedense daha çok beğenildi. Dolayısıyla bir sürpriz yaşamayacağımızı düşünüyorum. Yine de Altın Küre’nin bu dalda her daim iyi seçimler yaptığı ve sürpriz için amaçlı kullanmaktan çekinmediği unutulmasın. The Midnight Sky ile Alexandre Desplat da ciddi bir kampanya yürütüyor mesela bir taraftan. Filmde müziklerin ne kadar efektif bir şekilde kullanıldığını anlatmaktan dillerinde tüy bitmek üzere George Clooney’le. Bakarsınız böyle bir şok yaşarız.

şarkı

Kazanacak

Kazanabilir

Kazanmalı

Kazanmamalı

Hatırlarsanız geçtiğimiz yıl Elton John ve Bernie Taupin’in Oscar anlatısı Altın Küre’de vermişti startını. Diane Warren’ın da 11 adaylık sonrası hâlâ bir Oscar’ı bulunmaması durumu da bence Altın Küre’de başlayacak seri zaferler ile giderilebilir. Tabii Warren’ın mevcutta bir Altın Küre’si olduğu ve bu seçimle Leslie Odom Jr.’ı da gece içerisinde konuşma veren Hamilton oyuncularına dahil etme şansları bulunduğunu unutmamak gerek. Sahiden ya, niye hâlâ The Life Ahead diye ısrar ediyorum ki? Vazgeçtim, One Night in Miami diyorum!

yabancı film

Kazanacak

Kazanabilir

Kazanmalı

Kazanmamalı

Minari de yabancı film dalında yer alması üzerine yapılan tartışmaların üstünü kapatabilmek ve bir şekilde filmi ödülsüz bırakmamak adına es geçilmez herhâlde. Tek alternatifi Another Round ne de olsa ve filmin dağıtımcısı ne acıdır ki iyi bir kampanya yürütemiyor.

animasyon

Kazanacak

Kazanabilir

Kazanmalı

Kazanmamalı

Tartışmayalım hiç, Pixar’a eli güçlüyken karşı koyabilen hiç olmadı bugüne kadar. Ben filmi zerre sevmiyor olsam ve Wolfwalkers için ölüp bitsem de sezon kararını çoktan verdi. O ödül Soul’un.

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

Yorum yazın...