Takip et

Haberler

96. Akademi Ödülleri’nin ardından…

tarihinde yayınlandı.

Robert Downey Jr., Da’Vine Joy Randolph, Emma Stone ve Cillian Murphy

Bir ödül sezonunu daha hep birlikte omuza omuza devirdik. 96. Akademi Ödülleri, dün akşam düzenlenen görkemli bir törenle sahipleriyle buluştu. Oppenheimer, En İyi Film dahil 7 dalda galip gelerek geceye damgasını vurdu. Zaten sezonun gidişatından olacakları hep birlikte kestirmiştik sanıyorum ki. Bilhassa son haftalarda meslek birlikleri ve diğer büyük ödül kurumlarının tek bir fire vermeden Oppenheimer’ın adını şakımasıyla tablo daha da netleşti. Nihayetinde de benim bile tüm zamanlardaki en iyi tahminlerimi çıkarıp 23’te 21 yaptığım bir tören yaşandı. Sosyal medyada Christopher Nolan’la dalga geçmekten duyduğum eşsiz keyife karşı koyamasam da zaten en başından beri bu kadar sızlanmamın sebebi de olacakların kesinliğiydi.

Peki neler yaşandı? Türkiye yayıncısı Disney+’ın kırmızı halı törenini söz verdikleri saatten daha geç yayına sokması sebebiyle azıcık gazımız kaçmış bir biçimde açtık televizyonlarımızı. Çünkü bu sene söylenilenlere bakılırsa tören başlamadan önce son 15 dakikada bütün ünlüler salona girdiğinden röportaj konusunda da büyük sıkıntı yaşanmış. Esas tören başlayıp, Jimmy Kimmel’ın bayat esprilerini de atlattıktan sonra Hugh Jackman’ın sunduğu 81. Akademi Ödülleri’nden miras bir anla moda girdik hızlıca. Bütün oyunculuk kategorilerinde geçmiş yılların kazananları sundu adayları ve birbirinden duygusal, unutulmaz ana tanıklık ettik bu sırada. Gözyaşlarını tutamayan Da’Vine Joy Randolph’dan kahkahalarla Nicolas Cage’in söylediklerine eşlik eden Paul Giamatti’ye kadar hep tebessüm ettirdi tören.

Oppenheimer’ın zaferlerine rağmen bu kadar neşeli olmamızın başlıca sebebi artık AMPAS’ın bizi anlaması bana kalırsa. Reytingleri değil sadık izleyicilerini düşünmeye başlamışlar. Gerçekten de biten sinema yılına ve film üretme disiplinine duyulan saygının bir hayli hissedildiği, bir televizyon şovu değil de en nihayetinde bir kutlama sahneye konması gerektiğinin farkına varılmış belli ki. Bunu takdimci seçimlerinin neredeyse hepsinde, Ryan Gosling’in “I’m Just Ken” performansında ve ne uzayan, ne de hızlandırılmış hissettiren, su gibi akıp giden törenle iyice kavradık. Belki bir saat erken başlamasının da etkisidir tabii bu; ama 96. Akademi Ödülleri uyku getiren öncüllerinden çok farklıydı.

Sonuçlar kısmında dediğim gibi bir netlik vardı zaten. Kısalardan büyük dallara öyle tahmin edilebilir bir tablo vardı ki ben makyaj & saç tasarımında Maestro, görsel efektte de The Creator diyerek minik iki yanılmayla tamamladım geceyi. En önemlisi, Akademi’nin içerisinde sayısı giderek artan uluslararası üyelerin varlığını çok hissettik bu yıl. Animasyonda Spider-Man’i deviren The Boy and the Heron, görsel efektte Godzilla Minus One’ın aldığı ödül, Anatomy of a Fall’un özgün senaryo zaferi, The Zone of Interest’ın uluslararası film Oscar’ıyla yetinmeyip ses heykelciğine de uzanması…Es geçilemeyecek önemli sonuçlar gelecek yıllarda tadacağımız güzel galibiyetlerin de önünü açtı hiç şüphesiz.

BAFTA’yla neredeyse birebir aynı isimleri ödüllendiren Akademi’nin Martin Scorsese’ye 10 adaylık verip sıfır çektirmesi de artık o Amerikan hassasiyetlerden ve külliyattan uzaklaştıklarının bir başka kanıdı bana kalırsa. Emma Stone’un uluslararası profile daha çok hitap eden filmi ve performansı, Lily Gladstone’un çok övülen oyunculuğu karşısında altın heykelciğe uzandı. Üstelik ikinci Oscar’ı bu! AMPAS’ın oyunculuk dallarında ikinciyi kolay kolay vermediği malumunuz. Gönül tüm bu gelişmelerle birlikte teşekkür konuşmalarının da bir nebze politik olmasını isterdi tabii. Ancak Jonathan Glazer’ın dışında kimse cesaretli davranmadı. Onun da söylediklerine salonun verdiği yarım ağız tepki ortada.

Sözün özü, çok güzel eğlendik sevgili ödül sezonu takipçileri. Tekrar söylüyorum bunu da Oppenheimer’a rağmen başardık hem de. 23 daldan 7’sine koyduğu ağırlığının altında ezilmeden küçük mutluluklara sarılacağımız alanlar yakalayabildiğimiz için bile kıymetli bence 96. Akademi Ödülleri. Ben yine tam sonuç listesini buraya bırakayım. Zaten çok kısa bir süre sonra hemen bunları unutmanız için, 97. Akademi Ödülleri sohbetine başlayacağım. Hatta kalın lütfen.

FİLM Oppenheimer
YÖNETMEN Christopher Nolan | Oppenheimer
ERKEK OYUNCU Cillian Murphy | Oppenheimer
KADIN OYUNCU Emma Stone | Poor Things
YARDIMCI ERKEK OYUNCU Robert Downey Jr. | Oppenheimer
YARDIMCI KADIN OYUNCU Da’Vine Joy Randolph | The Holdovers
ÖZGÜN SENARYO Anatomy of a Fall | Justine Triet, Arthur Harari
UYARLAMA SENARYO American Fiction | Cord Jefferson
KURGU Oppenheimer | Jennifer Lame
GÖRÜNTÜ YÖNETİMİ Oppenheimer | Hoyte van Hoytema
PRODÜKSİYON TASARIMI Poor Things | James Price, Shona Heath, Zsuzsa Mihalek
KOSTÜM TASARIMI Poor Things | Holly Waddington
ÖZGÜN MÜZİK Oppenheimer | Ludwig Göransson
ÖZGÜN ŞARKI “What Was I Made For?”; Barbie | Billie Eilish, Finneas O’Connell
MAKYAJ & SAÇ TASARIMI Poor Things | Nadia Stacey, Mark Coulier, Josh Weston
SES The Zone of Interest | Tarn Willers, Johnnie Burn
GÖRSEL EFEKT Godzilla Minus One | Takashi Yamazaki, Kiyoko Shibuya, Masaki Takahashi, Tatsuji Nojima
ULUSLARARASI FİLM The Zone of Interest (Birleşik Krallık)
ANİMASYON The Boy and the Heron | Hayao Miyazaki, Toshio Suzuki
BELGESEL 20 Days in Mariupol | Mstyslav Chernov, Michelle Mizner, Raney Aronson-Rath
KISA FİLM The Wonderful Story of Henry Sugar | Wes Anderson, Steven Rales
KISA ANİMASYON WAR IS OVER! Inspired by the Music of John & Yoko | Dave Mullins, Brad Booker
KISA BELGESEL The Last Repair Shop | Ben Proudfoot, Kris Bowers

Devamını oku
1 Comment

1 Comment

  1. hakan

    12 Mart 2024 at 18:33

    killers of the flower moon’un pek çok scorsese filminde olduğu bol adaylık alıp sıfır çekmesinin altında başka nedenler aranmasını anlamsız buluyorum. vasat film KOTFM sıfır çekti; çünkü aday olduğu hiçbir kategoride rakiplerinden iyi değildi. oppenheimer’ın ödülü hariç üzülmediğim bir gece oldu benim için. haftalardır niye gazlandığını asla anlamadığım idare eder lilly gladstone’un önünde oscarı alan emma stone’a da çok sevindim. çatır çutur hak etti.

Yorum yazın...

Oscar Boy sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin