Keyfî Drag Race Tekrarı: İki Bölüm Birden

Keyfî Drag Race Tekrarı: İki Bölüm Birden

Taşınma bıdı bıdısını bu yazıda da hatırlatarak kafanızı şişirmek istemiyorum. Ama evet, iki bölümü tek bir yazıya sıkıştırmamın sebebi tamamen anî lokasyon değişikliğimle alakalı. Benim minik dünyam sekteye uğrarken Drag Race yayın hayatına sırf benim için ara vermedi tabii ki de. Yokluğumda önce bugüne kadarki en iyi makeover bölümü, ardından da bugüne kadarki en sıkıcı ball bölümü oynadı. Drag Race’in geleneksel görevleri arka arkaya sıralanıyor özetle. Ben de fikir beyan etmezse ölecek hastalığına yakalandığımdan bugünü RuPaul’un Top 6’ya ve hatta Top 5’e kalmayı başarmış kızlarına ayırıyorum. Ellerimizi ovuşturup gelelim meseleye.

Baştan yaratma görevinin ikinci All Stars’da drag queenlerin de tanıdığı insanlarla yapılınca ortaya çok daha iyi sonuçlar çıkardığını, evvelden ortak bir paylaşım olunca çıkan sonucun reyting anlamında daha iyi iş yaptığını fark eden yapımcılar Drag Race personelinden birilerini seçip sundu kalan altılının huzuruna. Yahşi Rizzo, yıllardır bu anı bekleyen Sarge, maskülenliği ile eşleştiği queen’in estetiği tutuşan Duncan ve kamera arkasından tanımadığımız birkaç isim daha. Hayır bir de önceki bölümün birincileri, Shea ile Sasha, o kadar güzel eşleştirdi ki herkesi eğer rezil rüsva olasınız yoktu ise ortaya şahane bir portre çıkacaktı zaten. Tabii oyunun büyüklüğü akıl karıştırıyor ya, birileri çuvalladı, kimisi de parladı.

Artık yarışın Shea Couleé ve Trinity Taylor arasında geçtiğini bildiğimizden bu bölümün hayati bir önem taşıdığını da söylemek gerek. Trinity, bana sorarsanız hak etmediği, üçüncü görev birinciliğini alarak taca ne kadar yakın olduğunun altını çizdi. Shea ise mükemmel rapor kartını bir hasar görebilirlik anı ile süslemek zorundaydı ve sütyen askısı gözüken, peruğu kafasına oturmayan eşiyle bunu gerçek anlamda yerine getirdi. Üstelik önce dost, ardından da rahatsız olmamak için uzak kaldığı Nina ile çarpıştırılıp, tamamen prodüktörler tarafından inşa edilmiş yapay bir anlatıyla.

Trinity’nin birinciliğine itiraz ediyor olmamın sebebi Sasha Velour’un görmezden gelinemeyecek kadar kusursuz makeover‘ıydı. Zaten drag mizahını programda görev alırken yıllar içerisinde yutmuş ve bu sebeple kolayca queenlere ayak uyduran partneri Duncan tam da RuPaul’un istediği gibi Sasha’yla görsel anlamda akraba hissiyatı veren kostümler ve makyajla pekiştirilmişti. Trinity ise onu meşhur eden “Tuck”ı sayesinde beleşten bir görev birinciliği ekledi hanesine. RuPaul ille de adil olmak zorunda mı? Yooo… Ama son birkaç bölümdür hakkı yenen bir finalist adayımız, Sasha, olduğu için elimizde mızıkçılık yapmadan edemiyorum.

Gelelim geçtiğimiz Cuma gecesi yayınlanan balo bölümüne. Bu da artık Snatch Game gibi şovun kaçınılmaz bir parçası haline geldi. RuPaul, heşteg Gayest Ball Ever konseptiyle pek de aşina olmadığımız Village People’a selam çaktı, gökkuşağından kostümler istedi, sahnede tek boynuzlu at realness yaşattı. Yarışmanın bu noktasında yeteri kadar cilalanmamış kılıklar istemediğinden de eleştiri volümünü biraz daha açtı. Ve hatta bayrağı Michelle Visage’a bırakarak kılı kırk yarmanın tasvirini yaptı. Yarışma onun olduğundan yine başımızı eğerek kimi ne kadar parçalayacaklarını izlemeye koyulduk. Yalnız tek bir eleştirilerine dahi itiraz edemedim galiba. Bir önceki bölümün aksine bu sefer de Trinity’e biraz haksızlık yaptıklarını söyleyebilirim hatta.

Şimdi… Sasha Velour’un sosyal medya hesaplarını takip ediyorsanız bu bölümde birinci gelememenin acısını bir yerlerinde hâlâ hissettiğini fark etmişsinizdir. Yalnız sürekli ne kadar entelektüel olduğunun altını çizen, onu diğerlerinden bir adım öne koyanın beyni olduğunu ima eden, ben şöyle zekiyim, ben böyle bilinçliyim, çok okudum, çok yazdım, çok gördüm tavırlarının bir noktadan sonra ne kadar itici olduğunun da farkında değil. Sasha’yla hiçbir problemim yok. Hatta 11 haftalık süreçte hiç işim olmazlardan ekrana çıktığında sırıtıp merakla ne yapacağını izlemelere kadar geldim. Lâkin optik mükemmeliyetini başka şeylerle desteklemek için uzunca bir süre oyalandı Sasha ve şimdi bunun cefasını çekiyor.

Shea Couleé’ye gelirsek… Gaga bölümünde “Bitch, I’m from Chicago.” dediğinde, Ru’ya uzanıp “Mama you look so good, it’s damn near sinful.” cümlesini dillendirmeye cesaret ettiğinde benim için bu sezonun birincisi belli oldu zaten. Ru isterse Peppermint’i birinci yapsın, benim sonucum değişmeyecek. Ve Reddit’de insanların inatla Shea’i parçalamasını da anlamlandıramıyorum. Sanırım bir queen’in sezon öncesinde gerçekten başarılı olacağını tahmin ettiğimizde ve o queen hakikaten de hayal kırıklığına uğratmayıp başarının tillahine imza atınca sürprizsizliğe tahammül edemiyoruz. Bir benzerine All Stars’da Alaska ile ben yaşamıştım.

Birisi dokuzuncu sezonu biraz üçüncü sezona benzetmiş. Farklı düşünen, alışık olmadığımız bir estetikle yarışan Raja benzeri Sasha Velour; elinden her iş gelen, sahneye kusurlu tek bir kostüm taşımayan Manila Luzon benzeri Shea Couleé; pageant kültüründen gelmesine rağmen alışılmışın dışında düşünebilen Alexis Mateo benzeri Trinity Taylor. Karneleri tam anlamıyla benzerlik taşımasa, kaderleri de aynı noktaya uzanacak gibi durmasa da bir aşinalık olduğuna katılıyorum. Bu arada Shea’in tıpkı Sharon Needles ve All Stars 2 Alaska’sı gibi dört görev birinciliği olduğunun altını çizeyim.

Tüm bu hengame arasında Alexis Michelle’den kurtulduğumuzu söylemeyi unuttum. Liza Minnelli taklidi haricinde pek de ilgimizi çekemeyen Alexis yarışmaya son haftalarda biraz drama kattı, haddini bilmezliğiyle sinirlerimizle oynadı. İyi de oldu aslında. Yoksa RuPaul’s Best Friend Race yeteri kadar entrika yaratamayacaktı. Peppermint’in de bir şekilde Top 4’a kalmış olmasından o kadar mutluyum ki… Burada Valentina’yı görmeyi her şeyden çok isterdim. Ama zaten üçüncüsü için casting çalışmaları başlayan All Stars’da kendini gösterir, finalde de Miss Congeniality ünvanını alıp yeni Katya’mız olur zaten V. Varsın, finale kalamasın.

Keyfî Drag Race – Untucked

  • Yarışma devam ederken ben de kendi görev birincilerimi seçip kenara not etmiştim. Öznel tablomda durum şöyle: Shea (4), Sasha (2), Valentina (2), Trinity (1), Peppermint (1), Alexis (1).
  • Drag Race sitesindeki Miss Congeniality oylaması tam gaz devam ediyor. Ve birisi ne yapıp edip sonuçları görmeyi başarmış, Valentina yüzde ellinin üzerinde oyla açık ara birinci. Ona en yakın isim Peppermint.
  • Ben de Peppermint’e oy verdim bu arada. Çok seviyorum, sebebi yok.
  • Bu arada dört yarışmacı da finale çıkacak deniyor. Tamam Peppermint’i seviyoruz dedik de sadece tek görev birinciliğiyle biraz haksızlık olmayacak mı?
  • Kesha’nın daimi jüri olmasını istiyorum. Ru, duy sesimi!
  • Kuklalar… Ew. Tahmin edilebilir espri kadar irite edici bir şey yok.
Ep. 10 sıralamam Ep. 11 sıralamam Genel sıralamam
Sasha Velour Shea Couleé Shea Couleé
Peppermint Sasha Velour Trinity Taylor
Trinity Taylor Trinity Taylor Peppermint
Alexis Michelle Alexis Michelle Sasha Velour
Shea Couleé Peppermint Alexis Michelle
Nina Bo’Nina Brown Nina Bo’Nina Brown

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

1 Yorum

  1. Johan

    Katy Perry , Saturday Night Live’ da Swish Swish’i Drag Queen’ lerle beraber seslendirmiş . Ben aralarından “Ornacia” sız “Vivacious” u seçebildim…

    Yanıt

Yorum yazın...