Keyfî Drag Race Tekrarı: Kel Adam

Keyfî Drag Race Tekrarı: Kel Adam

Aranızda RuPaul’s Drag Race takip eden 5-6 kişi olduğunu bildiğimden nasıl olsa biz bizeyiz diye açık açık konuşacağım bugün. Dere tepe düz gitmek istememin başlıca sebebi bu yazının belki de Drag Race ile ilgili karalayacağım son şey olmasıyla alakalı. 14 yarışmacı, 12 mühim görev, birbirinden ikonik anlar, unutulmayacak Untucked dramaları, sekizinci sezon sonrası derde deva yetenekli bir ekip derken RuPaul elindeki hazineyi yapımcılarla aldığı aptalca karar yüzünden çarçur etmeyi başardı. Tıkıldıkları hapisaneden hallice reality şov ortamında yalnızlık psikolojisinin getirdikleri, her gün ortaya koydukları şovun en yüksek formunda olmalarını gerektiren stresle baş etmiş iki şahane aday vardı elimizde. Ama Ru, VH1’a transfer olduğu için daha geniş bir izleyiciye ulaşan programın bu sezondaki birincisini aptalca bir lip sync ile belirleyerek, o noktaya kadar gelmelerini sağlayan tüm görevleri hiçe saydı.

Artık saklamıyorum, sakınmıyorum, bu sezonun mutlak galibi Shea Coulee idi. Başarısız olduğu tek bir an dahi olmadı. Sharon Needles ve Alaska’nın dört görev birinciliği rekoruna ulaştı. Sırf teninin rengi için sözde modern, ama içten içe faşist lubunyaların başarısını inatla inkar etmeye çalıştığı bir queen de oldu ayrıca. Ama çok büyük bir denklem kurmaya, matematik hesapları yapmaya, yahu bu sezon biz en çok kimin yüzünü gördük, kim yarışın her anına damgasını vurdu diye düşünmeye ve bunu düşünmek için de aşırı zeki olmaya gerek yok. Ha bu arada Trinity Taylor’ı da takdir ettiğimi söylemeliyim ve etkileyebildiği geniş kitleyi görünce onun da birinci olmayı hak ettiğine, Shea’in seçilmediği bir senaryoda tek alternatif olduğuna kanaat etmiştim. Fakat çok da #TeamTrinity pozlarına girişmeyeceğim. Neticede aynı estetik şakalarına ve bana pipinizin fotoğrafını yollayından öteye geçemeyen sosyal medya varlığına bir taç hediye edilmesi gerektiğini düşünecek kadar da cömert değilim.

Sinirliyim, kızgınım, Shea adına üzülüyorum. Yapılan haksızlığın hiçbir açıklaması yok. Kimileri finalde Shea ile Trinity’nin yeteri kadar çaba sarf etmediğini, lip synclerin üzerine pek düşmediğini söylüyor. Olabilir, ama düşünsenize totalde önlerine sunulan misyonlardan 7’sini hakkıyla yerine getirmiş bir ikiliye, hayır daha hiçbir şey kesin değil sizin yerinize kel bir adam ya da sırf trans olduğu için finale taşınmış bir queen tacı alabilir diyorsunuz. Skandal ve hatta saçmalık! Sırf daha büyük bir haber değeri taşısın, açılan Emmy yolunda aptalca bir gimmick ile daha çok konuşulsun programımızın adı çabası. Ve biraz da çağı yakalamak isteyen Amerikan zekasızlığı. O kadar boş bir kültür karmaşasının içerisinde ki artık Amerikalılar, önlerine düşen her sosyal meselede bir fikir sahibi olmaya zorlanıyorlar. “Farklı” olmakla “bilinçli” olmak arasındaki çizgi kuş olmuş, uçmuş.

Ve birinci… Ugh. Kel bir adam, estetik tek kaşından öte bir şeyi olmayan bir yaratık, Sasha Velour kazandı sezonu. Bana yaptığı drag’in hangi cinsiyet kavramını zorlayacağını ya da daha önce yapılmamış neyi yaparak bu “kuralları yıkan” yoluna girdiğini açıklasın istiyorum. Ben zekiyim, ben fulbright bursu aldım, ben okudum, ben sanat, ben entelektüel, ben ben ben diyenleri hangi ara bu kadar yüceltmeye düştük onu da bilmiyorum. Milk’in, Nina Flowers’ın, Acid Betty’nin, hadi hepsini geçtim Sharon Needles’ın ötesinde ne var Sasha’da? Devrimciliği kellik mi? Ongina bunu yapmak henüz hip bir şey değilken uygulamadı mı zaten?

Sezon sona erdiğinde hangi Sasha kılığının hafızamda yer etmeyi hak edecek kadar zekice tasarlandığını da bulamıyorum mesela. Ve sözde her kıyafetinin içerisinde hakikatli referanslar varmış kutsamamız gereken. Penye – jarse arası bir yerlerde gidip gelen gökkuşağı elbisesine mi vurulmam lazım? Amacı ıskalayan tek boynuzlu at görüntüsüne mi ya da? Prenses görevinde kafasına kondurduğu kuş kafesinin yüksekten atan sığlığını unutamadım ki daha. Bence insanların vurulduğu Sasha Velour’un ortaya koyduğu ve yapmaya çalışıp yapamadığı markanın fikri. Çünkü uygulamada ciddi sıkıntıları olduğu gibi, drag piyasasının geleceğine de 10 sene öncesinden sesleniyor. Keşke ne kadar akıllı, eğitimli, sanatsever olduğunu dillendirmeyip gösterebilseydi. Belki o zaman ikna olurduk.

Benim yeni komplo teorim, RuPaul’un Tyra Sanchez’i çok sevdiği için ondan daha çok nefret edilecek bir birinci seçtiği. E artık Sasha Velour olduğuna göre RuPaul’s Drag Race konseptinden bugüne kadar çıkmış en uyduruk, en yeteneksiz galip sorulduğunda ikinci sezona kadar dönmemiz gerekmeyecek. VH1 sayesinde bu girdaba dahil olan, 18-22 yaş arasında, sosyal medyada dünyaları kurtaran genç izleyiciye kel adam hayırlı uğurlu olsun. Ama benim birincim değil, olmayacak, olamayacak. Bir sonraki sezonda eğer bu rezaleti unutmuş olursam görüşürüz. Şimdilik hoşçakalın, #SlayCoulee ile kalın.

Keyfî Drag Race Tekrarı – Untucked

  • Birinciden bağımsız olarak en kötü final değil miydi sizce de? Nerede tüm queenlerle minik röpörtajlar, eski drag race yarışmacılarından sorular?
  • Reunion‘da Aja sayesinde çok eğlenmedik mi? Sanıyorum Aja’yı sevmeye başlıyorum yavaştan.
  • Aja’nın dramaseverliği > Nina’nın dramaseverliği
  • #FarrahunnnhhhhhhhhhMoanforAllStars3
  • Now prance, my queen!

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

3 Yorum

  1. Johan

    8. sezon finallinden sonra 9. sezonun VH1 a geçmesiyle bu finalin nasıl olacağı hakkında fikir bile yürütemeyiz derken, sıradan bir sezon bölümünden hallice final bölümüne tam anlamıyla SKANDAL demek doğru olur… Eski sezon drag queenleri gözlerimiz ararken daimi jüri üyeleri bile salonda kendilerine zor yer bulmuş gibilerdi…Ne özel bir şov ne de eski queenlerin resmi geçidi, herşey yavandı… Sezon boyunca bir varlığını göremediğimiz Sasha nın birinci olması için düzenlenmiş senaryo gözümüzün içine sokula sokula izlettirildi… Yoksa finalde Peppermint in Lip synci kaptırma oyununa kargalar bile güler… Koca sezon sümsük sümsük gezen Sasha bir anda canavara dönüşürken tüm senaryoyu diğer queenler de kabullenmiş gibiydi… El cümle yine favorim kazanamadı… Yeni sezona kayıtsız kalmak imkansız ama izleyici olarak enayi yerine konmak da hiç hoş değil açıkçası…

    Yanıt

Yorum yazın...