Takip et

Haberler

NYFCC Ödülleri

tarihinde yayınlandı.

Brad Pitt, Meryl Streep, Albert Brooks ve Jessica Chastain

NYFCC (New York Film Critics Circle), yani New York Film Eleştirmenleri Birliği ödüllerini dağıttı. Görünen o ki Moneyball ve Margin Call‘un ismini ödül sezonunda duymaya devam edeceğiz. The Descendants, Shame gibi filmlerin eli boş dönmesi ise şaşırttı tabi. NYFCC bu sene oldukça mainstream tercihler yaptı. Şimdi önümüzdeki hafta açıklanacak LAFCA’da (Los Angeles Film Critics Awards) gözümüz. Eminim Shame‘e oradan bir şeyler çıkacaktır. Kazananlar şöyle:

En İyi Film: The Artist
The Artist yılın ilk desteğini almış oldu. Pek de yorum yapacak bir şey bulamıyorum. Beklemediğimiz bir sonuç değildi ama ben The Descendants ve Shame‘in adını duymayı bekliyordum. Lakin iki film de tamamen görmezden gelindi. Tabi bu sonuçtan memnun olduğum gerçeğini değiştirmiyor.

En İyi Yönetmen: Michel Hazanavicius, The Artist
Yılın ilk büyük ödülünü almış oldu böylece Hazanavicius. Benim şu ana kadar izlediğim filmler arasında da favori yönetmenim kendisi. Galiba 2 yıl aradan sonra, En İyi Film Oscar’ı için oldukça iddialı bir filmi destekliyorum. Eğer şimdilik tahmin ettiğimiz gibi The Artist Oscar’ı alırsa sızlanmama gerek kalmayacak.

En İyi Erkek Oyuncu: Brad Pitt; The Tree of Life ve Moneyball
Buna en çok ben sevindim galiba. Clooney-Dujardin-Pitt yarışı içerisinde kesinlikle Brad Pitt‘in alması taraftarıyım. Ama Moneyball‘ı izlemediğim için çok da net bir şey söyleyemiyorum tabi. Yalnız sezonun başındaki “Bu yıl Brad Pitt Oscar alacak!” yorumlarım gerçek olabilirmiş gibi geliyor.

En İyi Kadın Oyuncu: Meryl Streep; The Iron Lady
Meryl Streep‘den yavaş yavaş korkmaya başlamalı mıyız? Herkes aylardır ödül için Viola Davis‘in ismini sayıklıyor. Ben filmi izlediğimden beri ödülü almaması taraftarıyım. Streep‘in bu zaferi bir şeyleri değiştirebilir.

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Albert Brooks, Drive
Albert Brooks‘un ödülü almasına sevindim mi bilmiyorum. Yani aday olmasını istesem de yılın en iyi yardımcı erkek oyuncusu olarak Brooks seçiliyorsa demek ki zayıf bir yıldayız. Yine de Drive‘ın kazandığı her ödüle desteğim sonsuz.

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Jessica Chastain; The Tree of Life, The Help ve Take Shelter
Jessica Chastain‘in ödülü almasına sevindim açıkçası. The Tree of Life ve The Help‘de iki filmin de en iyi performanslarına sahipti (Hunter McCracken‘ı unutmayalım.). Benim merak ettiğim Chastain‘in bu kadar iyi performans arasından Oscar için hangisinin reklamına ağırlık vereceği. Galiba cevabı SAG’e kadar alamayacağız.

En İyi Senaryo: Moneyball; Steven Zaillian ve Aaron Sorkin
İşte bu Moneyball‘ın önünü açacak başka bir ödül oldu. NYFCC zaferleri, normalde ödüllere dahil edilen filmlerin gösterim tarihlerinin öncesinde vizyona girmesine rağmen Moneyball‘un hala hatırlandığını anlatıyor. Moneyball 9 Aralık’da Türkiye’de vizyona girdikten sonra çok daha detaylı bir tahmin yapacağıma emin olabilirsiniz.

En İyi Yabancı Film: A Separation
Oscar’a aday olsak bile A Separation‘a kaybedeceğimiz artık o kadar bariz ki, ne desem bilemiyorum. Yalnız filmin ne kadar iyi olduğunu da inkar edemiyorum. İzlemediyseniz lütfen bir şekilde ulaşmaya çalışın.

En İyi Kurgusal Olmayan Film (Belgesel): Cave of Forgotten Dreams
Cave of Forgotten Dreams, NYFCC’nin En İyi Belgesel’i oldu ama filmin Oscar için yarışamadığını ekleyelim. Akademi burada da ilginç tercihler yapıp Cave of Forgotten Dreams‘i The Interrupters ve Senna gibi favorilerle beraber belgesel aday adaylarının dışında bırakmıştı.

En İyi Görüntü Yönetmeni: Emmanuel Lubezki, The Tree of Life
Başka bir sonuç beklenemezdi, hem de tahminlerimde Hugo dememe rağmen. The Tree of Life‘ı beğenmemiş olsanız bile sinematografisine hayran kaldığınıza eminim.

En İyi İlk Film: Margin Call
En İyi İlk Film ödülünü Margin Call aldığı için Twitter’da ufak çaplı bir tartışma başladı bile. Ben de Martha Marcy May Marlene‘i beğenenlerdenim ama Margin Call‘un kazanmasıyla da hiç bir problemim yok. MMMM yönetmeni Sean Durkin için muhteşem bir çıkış olabilir ama Margin Call da kadrosu ve senaryosuyla pek ala bu ödülü hak etti. İkisi arasında karşılaştırma yapmak bana göre yanlış. Kısacası benim problemim yok.

Özel Ödül: Raoul Ruiz

Devamını oku
6 Comments

6 Comments

  1. altbilgi

    29 Kasım 2011 at 21:38

    Hangi yazıya yorum bıraksam ona şaşırdım 🙂 Değişik bir sinema blogu çok sevdim! tamamen ödül gecelerine ithaf edilmiş ama bir o kadar da onlardan bağımsız ilerliyor gibi 🙂 yazar yorumlarını, eleştirilerini ve karşılaştırmalarını sevdim 🙂
    Bu zamana kadar nasıl denk gelmemişim diyorum, wordpress olmasına yoruyorum :p

  2. yaxley

    29 Kasım 2011 at 21:38

    Jessica Chastain ve The Tree of Life’ın sinematografi ödülünü tuttutabildim sadece.Açıkçası hiç böyle bir tablo beklemiyordum.Özellikle Meryl Streep beni fazlasıyla şaşırttı.Bu arada The Descendants ve Martha Marcy May Marlene günün kaybedenleri oldu sanırım.Yarışta geri kalacak gibi görünüyorlar..

  3. onur

    29 Kasım 2011 at 21:52

    ny ödülleri ikişer üçer filmle birlikte verildiği için brad pitt ve jessica chastain garantiydi zaten. akademi gözün de aynı değeri bulamayabilirler ki 70’li yıllarda al pacino’ya olan garezleri 2000’li yıllarda brad pitt’e var..

  4. Müge Dörtok

    30 Kasım 2011 at 07:36

    Aralık ayında Moneyball vizyona giriyor, Brad Bitt de ödül kazanmışken gidip izlemeli. The Tree of Life filmini izlemedim, sıkıcı bulanlar çoğunlukta olduğu için. Aile dramı ağır bir konu.Oscar’a aday filmler arasında War Horse filmini merak ediyorum. Diğer filmler beni pek açmadı.The Descendants konusu sarmadı. The Artist, konusu sarmadı… The Girl With The Dragon Tatoo filmini merak ediyorum.

    • yaxley

      30 Kasım 2011 at 16:13

      The Tree of Life bir aile dramın diye geçiştirilecek kadar sığ bir film değil.Başkalarının tercihlerine göre film izlemeniz ne kadar ilginç…

  5. Sonat

    13 Aralık 2011 at 12:14

    Bu sene niçin en iyi animasyon kategorisinde ödül vermemişler anlayamadım.

Yorum yazın...

Oscar Boy sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin