Community – 5. Sezon

Community – 5. Sezon

Danny Pudi Yvette Nicole Brown, Joel McHale, Gillian Jacobs, Alison Brie ve Donald Glover
Danny Pudi, Yvette Nicole Brown, Joel McHale, Gillian Jacobs, Alison Brie ve Donald Glover

Geçtiğimiz ay sezon finali yapan dizilerden birisi de Community idi. Beş yıldır öyle ya da böyle yayın hayatına devam eden Community, NBC tarafından iptal edilmenin o kadar çok eşiğine geldi ki artık her sezon finali sonrasında heyecan yaşamaya alıştık. Dizinin bugüne kadar “Altı Sezon ve Bir Film” gibi bir direnişi mevcuttu ve eğer NBC bir sürpriz yapmazsa önümüzdeki sezon onayını alması halinde artık Community ekranlara veda edecek. Zaten geçen yıl Dan Harmon’ın geçici ayrılığı sonrası artık Community’nin vadesini doldurduğu üzerine uzun uzun cümleler dizmiştim. Neyse ki Harmon’ın ekibe geri dönüşüyle birlikte beşinci sezonda Community küllerinden doğarak eski günlerine geri dönüş yaptı.

Ne yalan söyleyeyim Harmon’lı sezonlar arasında belki de en zayıfıydı beşinci sezon. Ama yine de komedinin hakkını verdiği ve artık rayına oturmuş karakterleriyle en muzip anlarda bile gözümüzü yaşlandırabildiği için Community ile seyirci arasında bambaşka bir duygusal bağ mevcut. Popüler kültürü takip eden ve dizideki hızlı olay akışına ayak uydurabilen, klasikleşmiş komedi dizilerinin dışına çıkmaya da hevesli bir hayran kitlesi mevcut Community’nin. Ne yazık ki prestijli ödül gruplarından bir tanesi bile hala Harmon ve ekibine yüz vermiş değil; ama pek çok kaliteli yapım gibi Community’nin de böyle bir onaylamaya ihtiyaç duymadığı söylenebilir. Gerçi düşük reytinglerine karşılık en azınan bu yönde şansı olsa dizinin her sezon finalinde “Acaba gelecek sene de olacak mı?” stresini yaşamak zorunda kalmaz ve NBC’nin erken onayını alıp rahatlamış oluruz ya neyse.

Jonathan Banks ve Joel McHale
Jonathan Banks ve Joel McHale

Bu yılın diğerlerinden en büyük farkı ana kadrodan iki kişinin diziye veda etmesiydi. Bana göre Community’nin bel kemiği olan Donald Glover ve farkında olmadan alışkanlık yaratan Chevy Chase’in Community’deki sürelerini doldurmasının ardından Ken Jeong’un rolünün artırıldığına, Jonathan Banks transferine ve ilk sezonlardan hatırlayacağınız John Oliver’ın geri dönüşüne şahit olduk. Ayrıca hiç olmadığı kadar da çok konuk oyuncu izledik bu yıl. Brie Larson’dan Walton Goggins’e, David Cross’dan Vince Gilligan’a kadar pek çok tanıdık sima vardı. Peki Glover ile Chase’in yeri kolay doldurabildi mi? Pek değil. Özellikle Troy karakterinin ayrılışı sonrası onun diğer yarısı olarak düşünülebilecek Abed (Danny Pudi) sinir bozucu bir yan karaktere dönüştü. Artık Pudi’yi izlemek isteyip istemediğimden bile emin olamıyorum.

Bir yandan da özellikle Joel McHale tarafından canlandırılan Jeff Winger’a beş yıl içerisinde kat ettirdikleri yol beni etkilemeye devam ediyor. Bu kadar narsist, bencil ve menfaatleri haricinde kılını kıpırdatmayan bir adamı önce sevdirip, sevdirdikten sonra yumuşatmaları ve bir de bunun üzerine Jeff Winger’ın dönüştüğü adamı tekrardan seyirciye alıştırmış olmaları şaşılacak şey. Her ne kadar Alison Brie ve Gillian Jacobs ikilisiyle sürekli gitgeller halinde olsa da duygusal açıdan asla stabil yakalayamadığımız Winger’ın Community noktalandığında neye dönüşeceğini, Greendale sonrasında nasıl bir hayatı seçeceğini merakla bekliyoruz. Bir komedi dizisinin, hele ki Community gibi standartların çok dışında ilerleyen bir yapımın seyircide çok yönlü algılar oluşturması da ayrı bir takdir mevzusu.

Yvette Nicole Brown, John Oliver, Gillian Jacobs, Joel McHale, Alison Brie ve Jonathan Banks
Yvette Nicole Brown, John Oliver, Gillian Jacobs, Joel McHale, Alison Brie ve Jonathan Banks

Ben beşinci sezonu ara ara Jim Rash’e gülümseyerek ve Yvette Nicole Brown ağzını açtığı her anda kahkahalar atarak geçirdim. Donald Glover ayrılırken gözyaşı döktüm. Chevy Chase’in boş sandalyesini görünce buruldum. Geçtiğimiz sene ne kadar nefret ettiysem bu yıl o kadar bağlandım Community’yi. Her hafta merakla yeni bölümünü beklerken de yolculuğun sonu geldi tabii. Dediğim gibi Harmon’lı sezonlar arasında belki de en zayıfı beşincisi; fakat geçtiğimiz yıldan sonra bu bile başyapıt gibi geliyor. Henüz resmi bir açıklama yok; ama altıncı sezondan da umutluyuz. NBC kabul etmese bile Community ekibinin başka bir kanalın çatısı altında bir araya geleceğinden şüphemiz yok. İzleyeni az olduğundan, beş sezonluk bir serüven olarak önermek istiyorum Community’yi. Pişman olmayacağınızın garantisi de benden.

En İyi Bölüm: Geothermal Escapism (Bölüm 5)
Sezon Boyu Spotlight Ödülü: Yvette Nicole Brown (Shirley Bennett)
Sezon Notu: B+

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

Yorum yazın...