87. Akademi Ödülleri – Son Tahminler

87. Akademi Ödülleri – Son Tahminler

O kadar uzun süredir 87. Akademi Ödülleri üzerine konuşuyor ve yorumlar yapıyorum ki bu yıl bir ilk gerçekleştirip tek bir başlık altında tüm tahminlerimi toplayayım istedim. Zaten Oscar Rehberi yazı serisinde az çok bu senenin yarışı hakkında neler düşündüğümü ve nelerle karşılaşabileceğimizi anlatmıştım. Şimdi kategori kategori ilerleyerek genel bir tablo oluşturmaya çalışacağım. Umarım başarılı olurum. Bu gece yapıp yarın yayınlamayı planladığımız podcast, Cumartesi gününde Gold Diggers ve Readers’ Choice Ödülleri derken sezona güzel bir veda yapacağız. Ayrıca Sinema Bloggerları Ödülleri’nin önümüzdeki Çarşamba günü sahiplerini bulacağını hatırlatayım. Ama öncesinde tam Oscar’ın sonrasında (hatta eğer oyları saymayı yetiştirebilirsem Oscar gecesi) tarihinde ilk kez Sinema Bloggerları Ödülleri’nin adaylarını da açıklayacağız. Bakalım ne kadar renkli bir liste ortaya çıkacak… Şimdi dönelim asıl meselemize, son Oscar tahminlerine. Söze girmeden evvel şunu da hatırlatayım, 10 yılı aşkındır Oscar yarışını takip eden biri olarak hiç böylesine bir yarışa tanıklık etmedim. Ana kategorilerde bile “Kesin kazanır.” dediklerimizin sayısı oldukça az. Bu da bizi oldukça heyecanlı bir gecenin beklediğinin habercisi adeta.

Birdman

En İyi Film yarışı kafaları en çok karıştıranlardan biri. Çünkü BAFTA, Altın Küre ve Critics’ Choice üçlüsü Boyhood’a gitmesine rağmen PGA, SAG ve DGA’in oluşturduğu asıl voltran Birdman’e destek verdi. Bu meslek birlikleri Akademi ile daha çok benzerlik gösterdiği ve aynı üyeleri barındırdığı için de doğal olarak akıllar Birdman’e gidiyor. Yalnız preferential sayım sistemi herhangi bir filmi oy bölünmesinden yararlanarak ön plana çıkartabilecek bir yapıya sahip. Bu da demek oluyor ki Boyhood ve Birdman birbirini saf dışı bırakıp bambaşka bir adayın parlamasına sebep olabilir. Akla gelen seçenekler tabii ki de Whiplash, Selma ve The Grand Budapest Hotel. Çünkü Akademi’nin yeni oy sistemindeki en önemli şey filminizin oy pusulalarında son sıraya atılacak kadar nefretle muhattap olmaması. Ki bu da The Imitation Game ile American Sniper’ı tamamen portrenin dışına atıyor gibi geliyor bana. The Theory of Everything’in de yeteri kadar destekçisi olduğundan şüpheliyim. Ben sizin yerinizde olsam paramı Birdman’e yatırırım. Ufaktan bir risk almak isteyenler Boyhood da diyebilir pek ala. Lakin Chariots of Fire / Crash benzeri bir sürpriz bekliyorsanız da saydığım o üçlüye yönelebilirsiniz.
Kazanacak: Birdman
Kazanabilir: Boyhood
Sürpriz: Whiplash / Selma / The Grand Budapest Hotel

Alejandro Gonzalez Inarritu | Birdman

Tarihinde Oscar ile sadece yedi kere uyuşmazlık yaşayan DGA (Yönetmenler Birliği), Iñárritu’yu seçmişken başka birinin En İyi Yönetmen ödülünü alacağını düşünmek delilik gibi geliyor bana. Ama evet, kesinlikle Richard Linklater’ın da şansı tükenmiş değil. Malum filmi destekleyen bir kalabalık mevcut ve sezonun büyük bir kısmında da onların sesini duyduk. Ne zaman ki meslek birlikleri ödüllerini dağıtmaya başladı, bir anda Boyhood fırtınası sona erdi. Ki Oscar tahmincilerinin kafasındaki tek soru işareti de Boyhood’un Akademi üyeleri için fazla hafif kaçacağı idi en başından beri. Dedikleri de oldu sayılır. Endüstri 12 yılda yapılmış bu bol ödüllü filmle sırıtnı döndü. Burada bir sürpriz çıkabilir mi diye merak edenler için tek alternatif Wes Anderson (The Grand Budapest Hotel) gibi gözüküyor. Ama ben bu ihtimale pek güvenmemenizi tavsiye ediyorum.
Kazanacak: Alejandro González Iñárritu | Birdman
Kazanabilir: Richard Linklater | Boyhood
Sürpriz: Wes Anderson | The Grand Budapest Hotel

Eddie Redmayne | The Theory of Everything

Oyunculuk kategorilerinden En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ve En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu‘da zaferin kimin olacağı belli. Julianne Moore (Still Alice), J.K. Simmons (Whiplash) ve Patricia Arquette (Boyhood) kariyerlerinin ilk Oscar’ına kavuşacak. Üstelik hiçbirini de devirecek bir aday yok. Belki Moore ile Arquette yerinden edilebilirdi; fakat ikisinin de rakipleri bunun için pek mücadele etmedi. Yalnız En İyi Erkek Oyuncu dalında güzel bir eğlence bizi bekliyor! Eddie Redmayne (The Theory of Everything) ile Michael Keaton (Birdman) arasındaki yarış yeterince eğlenceli değilmiş gibi, bir de oyların bölünmesi ihtimalinden yararlanabilecek bir adet Bradley Cooper (American Sniper) var elimizde. İster misiniz tam Redmayne için bu kadar hevesliyken, Cooper’ın adı çıksın zarftan ve Adrien Brody benzeri bir şok yaratılsın. Gerçi şokun seviyesi Adrien Brody’yi bulacaksa o zaman Benedict Cumberbatch’in (The Imitation Game) kazanması daha eşdeğer bir durum olur. Ben özellikle SAG’deki galibiyetinden sonra Redmayne’in bir adım öne çıktığını düşündüğümden onu seçtim. Bakalım…
ERKEK OYUNCU
Kazanacak: Eddie Redmayne | The Theory of Everything
Kazanabilir: Michael Keaton | Birdman
Sürpriz: Bradley Cooper | American Sniper

KADIN OYUNCU
Kazanacak: Julianne Moore | Still Alice
Kazanabilir: Julianne Moore | Still Alice
Sürpriz: Julianne Moore | Still Alice

YARDIMCI ERKEK OYUNCU
Kazanacak: J.K. Simmons | Whiplash
Kazanabilir: J.K. Simmons | Whiplash
Sürpriz: J.K. Simmons | Whiplash

YARDIMCI KADIN OYUNCU
Kazanacak: Patricia Arquette | Boyhood
Kazanabilir: Patricia Arquette | Boyhood
Sürpriz: Patricia Arquette | Boyhood

The Imitation Game

Senaryo dalları sonuçlarını heyecanla beklediklerimiz arasında yer almakta. Özellikle En İyi Özgün Senaryo dalında ne olacağını kestirmek oldukça güç. Ana dallarda Birdman tahmini yapanların burada da Birdman’i seçeceğini düşünmek mümkün tabii; fakat bu dal son yıllarda sevilen yönetmenlerin teselli kategorisine dönüştü bir şekilde. Bu da The Grand Budapest Hotel’i bir adım öne çıkarıyor. Pedro Almodovar, Quentin Tarantino, Spike Jonze gibi isimlerin oluşturduğu küçük kulüp için oldukça ideal bir aday sanki. Yalnız Birdman’den de gözünüzü ayırmamanızı öneririm. Diğer yanda ise En İyi Uyarlama Senaryo ödülü The Imitation Gane ile buluşacak gibi gözüküyor. Harvey Weinstein bile verdiği röpörtajlarda kazanacaklarından emin olduğu tek ödülün bu olduğunu söylemiş. Yalnız hala bir Whiplash tehditi yok değil. Her kesimden seyircinin izleyip etkisi altında kaldığı Whiplash bir sürpriz yaparak Simmons’ın ödülünün yanına bir yenisini ekleyebilir.
ÖZGÜN SENARYO
Kazanacak: The Grand Budapest Hotel
Kazanabilir: Birdman
Sürpriz: Boyhood

UYARLAMA SENARYO
Kazanacak: The Imitation Game
Kazanabilir: Whiplash
Sürpriz: American Sniper

Whiplash

En İyi Kurgu dalında hala Boyhood’un herhangi bir özelliği olmayan, sadece göze batan bir kusuru olmadığı için varlığıyla bizi şenlendiren (?) kurgusunun ödül alma ihtimali var. Yalnız Akademi bu dalda risk almaktan asla çekinmedi. Daha gösterişli işlere, hatta sırtını tamamen kurguya dayayan filmleri taçlandırmaktan asla çekinmiyor. Yakın tarihte The Bourne Ultimatum ve The Girl with the Dragon Tattoo’ya verilen ödüller bir şeyler ifade ediyordur umarım. O yüzden her ne kadar kurgucuların meslek birliği farklı yönde bir seçim yapmış olsa da ben Whiplash’in kazanacağına inanıyorum. Yalnız şunu da söyleyeyim, American Sniper tamamen çerçevenin dışında sayılmaz. Eğer ki Clint Eastwood’un çöpten hallice filmi iyi gişe yaptı diye sandalyeyle konuşan milliyetçiyi ödüllendirmek isterlerse pek ala dengeler değişebilir.
Kazanacak: Whiplash
Kazanabilir: Boyhood
Sürpriz: American Sniper

Birdman

Her ne kadar geçtiğimiz yıl ödülü almış olsa da Emmanuel Lubezki, Birdman ile bir kez daha En İyi Görüntü Yönetimi dalının tartışmasız galibi olacak. Gerçekten de onu yerinden edebilecek tek bir aday dahi yok. Belki Unbroken daha büyük bir hit olabilmeyi başarabilseydi, Roger Deakins’in kariyerinin ilk Oscar’ına kavuşması için mücadele ederlerdi; fakat Unbroken yerin dibine batırıldığı ve adaylık almaktan yana çok başarılı olamadığı için Deakins’in hayalleri başka bahara kalacak gibi gözüküyor. Belki ırkçı birkaç üye Lubezki’ye sırtını dönüp Deakins’i seçer; fakat bunun bir şey değiştirmeyeceğinden eminim. The Grand Budapest Hotel, burada Birdman’in tek rakibi. O da sırf En İyi Film kategorisine de aday olabilen tek yapım olduğu için. Ama ödülü alma ihtimali neredeyse sıfır.
Kazanacak: Birdman
Kazanabilir: The Grand Budapest Hotel
Sürpriz: Unbroken

The Grand Budapest Hotel

Gelelim üçlü komboya… En İyi Prodüksiyon TasarımıEn İyi Kostüm Tasarımı ve En İyi Makyaj & Saç Tasarımı. Ben bu üç kategoride de The Grand Budapest Hotel’in ödüllendirileceğine inanıyorum. Hatta onu yerinden edebilecek bir rakip görmekte bile sıkıntı çekiyorum. Peki neden? Bir kere her üç kategoride de En İyi Film adayı da olmayı başarabilen yapım sayısı oldukça az. Makyajla kostümde hiç yok. Prodüksiyon tasarımındaki The Imitation Game’in setleri ise fazla gösterişli değil. Ayrıca bir Wes Anderson filmi söz konusu olduğunda özellikle saydığım ilk iki dalda başka bir rakibe bakmaya dahi gerek var mı diye düşünmüyor değilim. Zaten Anderson’ın dünyasının tüm cazibesi teknik ayrıntılarından kaynaklanıyor. Dolayısıyla başka bir filmin kostümlerinin ya da setlerinin ödüllendirileceğini düşünmek delilik gibi duruyor. Makyajda ise Tilda Swinton’ın tanınmaz halinin ekmeğini yiyecek gibi. Belki Guardians of the Galaxy daha fazla üye tarafından izlenmiş olsa çok daha farklı bir sonuça karşılaşabilirdik.
PRODÜKSİYON TASARIMI
Kazanacak: The Grand Budapest Hotel
Kazanabilir: Mr. Turner
Sürpriz: The Imitation Game

KOSTÜM TASARIMI
Kazanacak: The Grand Budapest Hotel
Kazanabilir: Into the Woods
Sürpriz: Maleficent

MAKYAJ & SAÇ TASARIMI
Kazanacak: The Grand Budapest Hotel
Kazanabilir: Guardians of the Galaxy
Sürpriz: Foxcatcher (Zaten başka aday yok.)

Selma

Kafa karıştırıcı dallardan biri daha… Ödül Mr. Turner hariç herhangi bir adaya gidebilir ve kimse de şaşırmaz diye düşünüyorum. Çünkü sezon boyunca ciddi bir favori olmadı En İyi Özgün Müzik kategorisinde. Lakin Altın Küre’yi The Theory of Everything, BAFTA’yı ise The Grand Budapest Hotel alınca tablo biraz şekillendi gibi gözüküyor. Tabii ben Alexandre Desplat’nın oylarının bölünme ihtimalini göz önünde bulundurarak oyumu The Theory of Everything’den yana kullandım. Desplat bu yıl aynı zamanda The Imitation Game ile de aday olduğu için mutlaka iki yapım arasında seçim yapmakta zorlanacak olanlar çıkar. En İyi Özgün Şarkı‘da ise Selma’ya vermedikleri pek çok adaylığı düşünerek koca bir ayıbın üzerini örtmeye çalışır ve “Glory”yi seçerler diye düşünmekteyim. Üstelik çok ciddi bir rakipleri de yok. Diane Warren yazmış olsa da Beyond the Lights’ı izlediklerini hiç zannetmiyorum. The Lego Movie’nin şarkısı zaten onlara aşırı “genç” gelecektir. Begin Again’i de yeteri kadar satamadı Harvey bana kalırsa. Filmin cazibesinden bir tek izleyenler haberdar, ki Akademi üyelerinin de izlemediği aşikar.
ÖZGÜN MÜZİK
Kazanacak: The Theory of Everything
Kazanabilir: The Grand Budapest Hotel
Sürpriz: The Imitation Game

ÖZGÜN ŞARKI
Kazanacak: “Glory” | Selma
Kazanabilir: “Lost Stars” | Begin Again
Sürpriz: “Grateful” | Beyond the Lights

American Sniper

Her daim tahminlerimi rezil etmeyi başaran ses dallarının matematiğini çözdüğümü umut ederek seçimlerimi yapacağım bu sefer. En İyi Ses Kurgusu‘nu hep bol vurdulu kırdılı, mümkünse savaş temalı ve silah sesli yapımlar kazanıyor. Doğal olarak da American Sniper diğer adayların bir adım önüne çıkıyor. Yalnız Birdman’in varlığını tamamen görmezden gelmemek lazım diye düşünüyorum. Eğer ana dallarda favori olması desteği arttırırsa bir de bakmışsınız Birdman sürpriz yapmış! En İyi Ses Miksajı kategorisinde ise ya bir müzikal olacaksınız, ya da müzikalden hallice bir noktada bolca müziği filminize koyacaksınız. Hemen bakıyoruz seçeneklerimize… Whiplash! Yalnız bu zaferden pek emin değilim. Çünkü CAS’i Birdman kazandı. Fakat Birdman’in ses miksajı dalında galip gelmesi Akademi için bile çok “cool” değil mi? Hazır aklıma gelmişken bir başka teknik dal olan, En İyi Görsel Efekt‘i de buraya ekleyeyim. Her ne kadar VES’de ödülü Dawn of the Planet of the Apes kazanmış olsa da mevzu bahis Oscar olunca izlenmişlik faktörü büyük bir önem taşıyor. Ve hepimiz de maymunların yeteri kadar izleyiciye ulaşmadığından adımız gibi eminiz. O yüzden Interstellar’ın bir adım önde olduğunu söylemek mümkün. Yalnız Guardians of the Galaxy de bir sürpriz yapabilirmiş gibi geliyor bana.
SES KURGUSU
Kazanacak: 
American Sniper
Kazanabilir: Interstellar
Sürpriz: Birdman

SES MİKSAJI
Kazanacak: Whiplash
Kazanabilir: Birdman
Sürpriz: American Sniper

GÖRSEL EFEKT
Kazanacak: Interstellar
Kazanabilir: Dawn of the Planet of the Apes
Sürpriz: Guardians of the Galaxy

Wild Tales

Yabancı Dilde En İyi Film dalı sürprize gebe kategorilerden bir diğeri. Artık bu dal da tüm üyelere açıldığından dolayı yine izlenmek ve genel Akademi zevkine yakın olmak büyük bir önem taşıyor. Eğer The Great Beauty gibi başyapıt niteliğinde değilseniz tabii… Bu sene de diğerlerinden sıyrılan bir adayımız yok. Ödül Tangerines hariç herhangi birine gidebilir. Sezon boyunca erken favori Ida gibiydi; ama daha sonra Altın Küre bu düzeni Leviathan’ı ödüllendirerek bozdu. Timbuktu ve Wild Tales ise Departures / The Secret in Their Eyes kontenjanından kazanabilecek yapımlar gibi duruyor. Ki ben de ödülü Wild Tales’ın kazanacağına inananlardanım. Peki neden? Açıkçası Oscar tahmincilerinden ziyade beş aday arasında arkasında filmini izletebilecek tek dağımcıya sahip yapım olduğu için Wild Tales’ın adını veriyorum. Leviathan ile Ida’nın ABD sınırlarında kanatları altına girdikleri bir şirket bile yok. Arjantin’in adayı Wild Tales’ı ise Warner Bros dağıtıyor.
Kazanacak: Wild Tales
Kazanabilir: Ida
Sürpriz: Leviathan

How to Train Your Dragon 2

En İyi Animasyon ödülünün The Lego Movie’ye gideceğini düşünenler film adaylık alamadıktan sonra ciddi bir bozguna uğramıştı. Ama ben aday olsa bile yine de legoların Oscar’la buluşabileceğinden emin değildim açıkçası. Çünkü Akademi burada daha geleneksel seçimler yapmayı tercih ediyor. Frankenweenie ve Wreck-It Ralph gibilerin kazanma ihtimali Akademi üyelerinin profili değişene kadar yok. Benim aynı zamanda favorim olan How to Train Your Dragon 2 şimdilik favori. Yalnız aynı temalardan beslenen Big Hero 6’in de bir şansı olduğunu unutmamak gerek. Aldığı iyi eleştiriler ve güzel gişe rakamları filme yardımcı olabilir. The Tale of the Princess Kaguya ise hepimizin gerçekleşmesini istediğimiz bir hayal gibi. Fakat Isao Takahata ne yazık ki Hayao Miyazaki gibi tanınan bir isim değil ve bu da zaten ABD’de çok izleyiciye ulaşamamış olan Kaguya’nın ihtimallerini biraz daha zayıflatıyor.
Kazanacak: How to Train Your Dragon 2
Kazanabilir: Big Hero 6
Sürpriz: The Tale of the Princess Kaguya

Citizenfour

Bundan birkaç evvel En İyi Belgesel dalı için “Konuşmamıza dahi gerek yok, ödül Citizenfour’un olacak.” diyordum. Fakat Virunga ortaya öyle ciddi bir kampanya çıkardı ki bir anda rüzgarın yönü değişti. Hala Laura Poitras’ın o gece sahneye çıkacak isim olduğundan ve Citizenfour’un Akademi’nin olağanüstü belgesel kazananlarına katılacağından şüphem yok. Fakat bu önceden düşündüğümüz gibi çok da kolay bir zafer olmayacak. Leonardo DiCaprio’nun da yapımcıları arasında yer aldığı Virunga son ana kadar şansını deneyecek. Üstelik Netflix gibi bir mecrada ulaşılabilir halde olması da işleri epey kolaylaştırıyor. Yalnız Citizenfour’un arkasında Weinstein’ın kardeş şirketi Radius var, onu unutmamak gerek.
Kazanacak: Citizenfour
Kazanabilir: Virunga
Sürpriz: Finding Vivian Maier

The Dam Keeper

Ve son olarak bir de kısalara değinelim isterseniz…Tabii ki de yine sadece bir iki adayı izlemiş olarak dahil oluyoruz bu yarışa ve nasıl sonuçlanacağını ancak gelen eleştirilerden kestirmeye çalışıyoruz. Kısa filmde Boogaloo and Graham, Parvaneh ve The Phone Call favoriler gibi gözüküyor. Herhangi biri kazanabilir. Fakat özellikle Boogaloo and Graham’ın duygusal açıdan üyeleri vurduğu ve daha tutkulu tepkiler aldığı söylenmekte. Kısa animasyonda her zamanki gibi bir Disney animasyonu olan Feast favori olarak gösteriliyordu. Fakat Feast’den çok The Dam Keeper’ı konuşuyor herkes. Disney yine hüsrana uğrayacak gibi. Kısa belgeselde ise yarışın iki lideri var. Birisi HBO yapımı Crisis Hotline: Veterans Press 1. Diğeri ise Cinema Eye adayları arasına da girmeyi başaran Joanna. Ben risk alıp Joanna dedim; ama inanın en ufak bir fikrim yok hangisinin kazanacağı konusunda…

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

1 Yorum

  1. Ekin

    Birkaç ödülün iki adaya birden verilmesi bu sene çok olası bir durum gibi geliyor bana. Bu gerçekleşmesi zor bir ihtimal midir? İki adayın oy sayısı tam olarak aynı mı olmak zorunda yoksa yakın oylar da kabul ediliyor mu? Bu konuda bilginiz var mı?
    of neler olcak acaba çok heycanlıyım 😛

    Yanıt

Yorum yazın...