95. Akademi Ödülleri – Son Aday Tahminleri: Part II

95. Akademi Ödülleri – Son Aday Tahminleri: Part II

95. Akademi Ödülleri’nin adayları önümüzdeki Salı günü TSİ 16.30’da açıklanıyor. Dolayısıyla yavaştan son aday tahminlerimizi yapma zamanı geldi diyerek dün başladım ben seriye. İşitsel kategoriler, uluslararası film, animasyon ve belgesel dalları aradan çıktı. Şimdi ise sıra görsel kategoriler ve kısalarda…

KURGU

2 ELVIS

5 THE BANSHEES OF INISHERIN

Meslek birlikleri içerisinde adaylarını açıklamayan iki kurum kaldı. Biri Senaristler Birliği (WGA), diğeri de kurgucuların oluşturduğu ACE. Dolayısıyla netlik belirtmeyen cümlelere maruz bırakacağım sizi bu dalda. Top Gun: Maverick gösterişli kurgusuyla bu dalın favorisi olabilir. Elvis’in de oyuncaklı bir kurgusu mevcut. Hazır yılın “yetişkin draması” olarak anılırken fragmandan hâllice yapımı aday edeceklerdir diye düşünüyorum. Everything Everywhere All at Once esasında içlerinde en temiz ve çok daha çetrefilli kurguya sahip olanı. Ancak onu üçüncü sıraya yazdım. Çünkü içimde bir korku var burayı ıskalayacağına dair, neden bilmem. Son iki sıradan birisine sırf savaş filmi olması sebebiyle All Quiet on the Western Front’u kondurdum. Ses dalıyla ortaklık gösteren bu kategorinin alıştığımız, Dunkirk/Hacksaw Ridge damarındaki adayı gibi duruyor. Son sırada ise hakkımı yarışı önde götüren bir yapımın aldığı bedava adaylıktan yana kullanmak istiyorum. Geçtiğimiz yıl görmezden gelinen Spielberg yapımı West Side Story’i hatırlayarak The Fabelmans’ı dışarıda bıraktım bu yüzden. Ve onun yerine The Banshees of Inisherin’i aldım. Sound of Metal’la Oscar’lanan Mikkel E.G. Nielsen’a ikinci adaylık gelmezse belki sırf şaşa meraklarından Babylon da sızabilir tabii buraya.

Aman sus kimseler duymasın The Fabelmans, Babylon


GÖRÜNTÜ YÖNETİMİ

2 EMPIRE OF LIGHT

Görüntü Yönetmenleri Birliği (ASC) adaylarını açıklayana kadar tahminlerimizden inanılmaz emin olduğumuz bir daldı burası. ama ASC’den çıkan listeyle tepetaklak olduk resmen. Top Gun: Maverick burada da favori. Empire of Light sezonu eli boş geçirmesine karşın, Roger Deakins ismi sayesinde kolaylıkla adaylık alacak gibi. Elvis de inanılmaz bir yükselişe geçti. Sinematografisini över oldu bütün sektör. The Batman tek bir adaylık alıp burada parlayabilir. Bardo için de benzer şeyler söylemek mümkün. Darius Khondji’nin işçiliğini çok değerli bulanlar var, filmin rezaletine karşın. Bir de All Quiet on the Western Front gerçeği var tabii. “Yakışıklı gözüken savaş filmi” prototipinin tatsız bir örneği. Ve tabii ki Janusz Kaminski’yi de unutmamak gerek. The Fabelmans’ta bilhassa araba farlarında Michelle Williams’ın dans ettiği sahneyi bile klip olarak görebiliyorum. Ancak bu yediliden kimi dışarıda bırakacağımıza dair bir fikrim yok. Gönül, ASC beşlisiyle ilerle diyor. Ama onlar Kaminski’yi üyeleri olmadığı için pek sevmemekte. Diğer tarafta da BAFTA beşlisi var. Bardo ve yine The Fabelmans dışarıda kalmış. Tüm bu kargaşa yetmezmiş gibi Roger Deakins’in filmini kimse umursamıyor olabilir mi diye sorguluyorum, bir sonuca varamıyorum. Avatar: The Way of Water’ın görmezden gelinmiş olması da şüphe uyandırıyor. Daha evvel sinematografisine Oscar veren Akademi niye aday etmesin sorusuna cevap da bulamıyorum… Hadi yine torbaya isimleri atıp kura çekeyim ben.

Kafam çok karışık kızlar Elvis, Bardo, Avatar: The Way of Water


PRODÜKSİYON TASARIMI

1 ELVIS

2 BABYLON

Sanat Yönetmenleri Birliği’nin (ADG) üç farklı film kategorisi olduğu için tahmin yaparken işe yaradığını iddia edemiyoruz ne yazık ki. Ancak prodüksiyon tasarımı dalı bir şekilde şekillendi sanki haftalar içerisinde. Gösterişli setleriyle Elvis ve Babylon zirveye yerleşti. Son dakikaya kadar ödülü kimin alacağını konuşacağız. Gerçi Babylon, En İyi Film adaylığı çıkarmazsa Elvis kolayca ulaşır zafere. Ardından biraz sanal tasarıma gidip Avatar: The Way of Water’a uzanmak gerekiyor. James Cameron’ın sıfırdan bir dünya yaratmış olmasını es geçmeyecektir branşın üyeleri. Hemen arkasına The Fabelmans’ı ekledim ben. En az ilgi gören Spielberg filmlerini bile aday ettikleri için The Fabelmans’ı es geçeceklerini pek zannetmiyorum. Tek başına çektiği western’in seti bile yeterli gelecektir adaylığa. Son sırada biraz kafam karışık yine. Black Panther: Wakanda Forever ilk filmin izinden gidecek gibi geliyor. Ancak kategoride bir başka sanal şahanelik Avatar olduğu için belki onun yerine kıyamet yerini perdeye taşıyan All Quiet on the Western Front’u tercih edebilirler diye düşünüyorum. Risk almak isteyenler bu ikisi arasında bir karar verseler iyi olur. Everything Everywhere All at Once’ın paralel evrenlerdeki sayısız seti de şurada ilk beşi zorlamaya her şeyden çok hak ediyor bu arada. Ama bu dalın yüz verdiği cinsten bir görkemi yok ne yazık ki.

En büyük alternatifler All Quiet on the Western Front, Everything Everywhere All at Once


KOSTÜM TASARIMI

1 ELVIS

2 BABYLON

Geldik tanıdığı isimleri aday etmeye bayılan, kankacılığın en çok işlediği dallardan kostüm tasarımına… 6 adaylık 4 Oscar’ı olan Catherine Martin (Elvis) zirvede. Onu 3 adaylıkla Mary Zophres (Babylon) takip ediyor. Ruth E. Carter (Black Panther: Wakanda Forever), 3 adaylık 1 Oscar’la yarışın vazgeçilmezlerinden bir diğeri. Filmlerden bağımsız kostümlerin konuştuğu bu dalda Jenny Beavan (Mrs. Harris Goes to Paris), 11 adaylık 3 Oscar’la herhalde yine dalı ıskalamaz diye düşünüyorum. Ben sadece son sırada bir çılgınlık yapacağım. Bu dal için özel olarak kampanya yürüten The Woman King, Gersha Phillips branş tarafından tanınan bir isim olmasa da adaylık çıkarır diye düşünüyorum. Black Panther’la oylarının bölünmesi hâlinde The Fabelmans, All Quiet on the Western Front, Everthing Everywhere All at Once gibi alternatifler çıkabilir ve hatta tasarımcılarının isimleri tanıdık diye Don’t Worry Darling ya da Living görebiliriz.

Bir bakar mısınız şuraya? The Fabelmans, All Quiet on the Western Front, Don’t Worry Darling, Everything Everywhere All at Once


MAKYAJ & SAÇ TASARIMI

1 ELVIS

2 THE WHALE

5 CRIMES OF THE FUTURE

10 filmlik kısa listede yer alan yapımlar Akademi’nin karşısına çıkıp belli bir süre zarfında sunum yapıyor bu dala aday olabilmek için. Çok da adaylık ihtimali görmediğimiz filmler eğer ki sunumları iyi geçerse bir anda kendini ilk beşte bulabilir. Bu sene sunum bazlı olarak adaylık ihtimali taşıyanlar arasında Blonde ve Crimes of the Future’ın adı anılmış. Fakat kesin bir şekilde Oscar adaylığı alacak yapımların sayısı da bir hayli fazla. Elvis ve The Whale, En İyi Erkek Oyuncu ödülüyle paket olarak gelen bu kategorinin zirvesindeler. İkisi de ödülle buluşabilir gibi gözüküyor. All Quiet on the Western Front’un savaş izleri ve The Batman’de Colin Farrell’a yapılmış prostetikler de kolaylıkla adaylık alacak gibi. Bu sebeple Blonde ve Crimes of the Future, beşinci koltuğa nasıl sığacak diye bir düşünün derim. Ah keşke Black Panther: Wakanda Forever bir atak yapsa…

Siz de biraz daha iyi sunum yapsaydınız canım Blonde, Black Panther: Wakanda Forever


GÖRSEL EFEKT

Elimizde bir kısa liste olduğu için tahmin etmesi kolaymış gibi gözüken dallar arasında yer almakta görsel efekt. Ancak makyaj & saç tasarımı dalıyla birlikte farklı bir metot izliyor bu branş. Belirlenen kısa listedeki yapımlar 15’er dakikalık sunumlarla üyelerin karşısına çıkıyor ve herkes kime oy vereceğine buradaki prezentasyona göre karar veriyor. Dolayısıyla BAFTA kimi aday etmiş, VES (Visual Effects Society) neler yapmış pek önemi yok. Avatar: The Way of Water ve Top Gun: Maverick zaten favoriler. Üyeleri de çok etkiledikleri söylenmekte. Ama bunlarla birlikte sunumlarda öne çıkan üç film var: Thirteen Lives, The Batman ve Jurassic World Dominion. Haklarında o kadar güzel şeyler duydum ki, sürpriz bir üçlü olarak Oscar’da da varlık göstereceklerini düşünüyorum. Belki sunumları umursamadan Nope’u ilk beşine alanlar olacaktır. Ya da All Quiet on the Western Front yüksek performans gösterebilir. Bu durumda da sanıyorum ki Jurassic World Dominion dışarıda kalır.

Adını Akademi Koydum: Emir’in Yolu All Quiet on the Western Front, Nope


KISALAR

Geçtiğimiz yıl kısa listeye kalmayı başaran her filmi izleyip tahminlerime buna göre yapmıştım ve feci çuvalladım. O yüzden yine ünlü Oscar tahmincileri neler demiş diye bakmaya, uluslararası ödül almışları mı diye kontrol etmeye geri dönüyorum. Kısa animasyonların hepsini izledim, kısa filmleri de neredeyse tamamladım. Ama belgsellerde hiç yok gibiyim. Umarım genel yüzdemi etkileyecek bir durum yaşanmaz.

KISA FİLM
1. Le Pupille
2. An Irish Goodbye
3. The Red Suitcase
4. The Lone Wolf
5. Warsha
Alternatifler: Ivalu, Night Ride ya da Nakam

KISA ANİMASYON
1. The Boy, the Mole, the Fox and the Horse
2. New Moon
3. My Year of Dicks
4. The Flying Sailor
5. Ice Merchants
Alternatifler: Save Ralph, An Ostrich Told Me the World Is Fake and I Think I Believe It ya da Steakhouse

KISA BELGESEL
1. The Flagmakers
2. The Elephant Whisperers
3. 38 at the Garden
4. How Do You Measure a Year?
5. Holding Moses
Alternatifler: Nuisance Bear, The Martha Mitchell Effect ya da Haulout

Yazar Hakkında

1990 doğumlu. Kuir. İkizler. 2009'da ödül sezonu portalı Oscar Boy’u kurarak sinema yazarlığına başladı. 2014’ten beri O Podcast’in moderatörlüğünü yapıyor. 2023 yılında da SİYAD üyesi oldu.

Yorum yazın...